Bekabeling

De specifieke bekabeling voor jouw toepassing hangt af van het apparaat wat je op de GPS ontvanger aan gaat sluiten.  We geven hier een voorbeeld van het aansluiten op een laptop voor een route navigatie systeem.

Andere toepassingen, zoals het aansluiten op een PDA (organiser met b.v. tomtom software), een APRS print enz. enz. wordt tzt toegevoegd.

Antenne

Om te beginnen enige informatie over de antenne aansluiting.  Op de module zit een haakse MCX (ook wel OCX genoemd) connector.  Dit is een redelijk stevige klikverbinding, met goede specificaties tot ca. 5 GHz.

Als je een antenne hebt met een MCX/OSX connector er aan kun je die direct gebruiken.  Boor op de juiste plaats in het kastje tegenover de connector een gat.  Als je een antenne hebt met een ander type connector, b.v. een BNC moet je een verloopkabeltje maken of kopen.  Wij bieden een kabelkit aan waar een teflon coaxkabeltje in zit met aan een kant een aangekrompen MCX connector die in het moduul past.  Daarmee kun je een verloop maken naar bijvoorbeeld een BNC connector voor je antenne.

In het Strapu model 2006 kastje wat wij aanbieden is genoeg ruimte om een BNC chassisdeel in te monteren.  Het coaxkabeltje uit het kabelkitje kun je dan gebruiken om de module op dat BNC chassisdeel aan te sluiten.  Het BNC chassisdeel is overigens niet meegeleverd in het pakket.

Serieele en voedings kabels

Voor iedere (hardware)toepassing zal er een specifieke kabel gemaakt moeten worden.  Wij kunnen niet iedere kabelconfiguratie bedenken, omdat we tenslotte ook niet ieder apparaat in bezit hebben om een kabel-configuratie mee te maken en te testen.  Het beste wat we kunnen doen is zoveel mogelijk tips geven.

Het kabelkitje bevat alle kabels om een aansluiting te maken op een laptop.  Het kabeltje met de mini-DIN connector is zolang de voorraad strekt aanwezig!  Kijk anders thuis of op het werk/school of er nog ergens defecte PC-toetsenborden rondslingeren met een mini-DIN stekker er aan, en knip de kabel er van af.

    ( Of klik hier voor een 1000*700 foto.)

 

Een Y-kabel: GPS kit naar laptop

Het doel van een Y kabel is:
1 - de serieele signalen van de GPS kit RJ45 connector naar de pc/laptop te transporteren
2 - de GPS kit van 5V spanning te voorzien uit de muis connector van de laptop

De muis connector is dan niet meer voor een muis te gebruiken, maar we gaan er van uit dat je de interne muis/touchpad/trackball van de laptop gebruikt.

Wat je nodig hebt is:

Een RJ45 connector met langere kabel voor naar de GPS print.
Een DB9 connector, female met een kort stukje kabel voor de serieele poort.
Een mini-DIN connector met kort stukje kabel, voor de voeding van de GPS print.

RJ45 connector naar de GPS ontvanger.

De signalen op de pinnen en de kleuren van de draad.  De kleuren gelden alleen voor de blauwe kabel die je bij het kitje kon krijgen, als je zelf een kabel hebt geregeld zijn die niet van toepassing!
Alleen de vetgedrukte draden gaan we in deze kabel gebruiken.

Strip het kabel-uiteinde over 4 cm en knip de draden weg die je niet gebruikt.  Schuif alvast een stukje 20mm krimpkous van ca. 10cm lengte over de kabel om straks het Y knooppunt netjes en veilig af te monteren.

 

De mini-DIN connector naar de keyboard/mouse connector van de laptop.

Deze wordt gebruikt om 5V uit de laptop te halen voor de voeding van de GPS ontvanger.
We kunnen niet aangeven welke kleuren draad op welke pinnen zitten, die zul je zelf moeten doormeten met een universeelmeter of een piepertje.  De draden die we nodig hebben zijn 3 (+5V) en 4 (ground).

de buitenste pinnen (3 en 4) zijn de voeding

Knip de kabel af op een redelijke lengte, b.v. 25cm, strip het uiteinde over b.v. 4 cm, meet welke draden de voedingsdraden (pin 3 en 4) zijn en knip de andere draden af.

 

DB9 female connector naar de serieele poort van de pc / laptop

De signalen op de pinnen en de kleuren van de draad.  De kleuren gelden alleen voor de blauwe kabel die je bij het kitje kon krijgen, als je zelf een kabel hebt geregeld zijn die niet van toepassing!
Alleen de vetgedrukte draden gaan we in deze kabel gebruiken.

Knip de kabel af op een redelijke lengte, b.v. 25cm.  Strip het kabel-uiteinde ook weer over 4 cm en knip de draden weg die je niet gebruikt.

De bedrading van de Y kabel van de RJ45 connector van de GPS ontvanger naar de laptop moet er dus als volgt uit gaan zien op het knooppunt van de Y:

GPS RJ45 connector pin 2 --> DB9 connector pin 2 (data naar laptop)
GPS RJ45 connector pin 3 --> DB9 connector pin 3 (data van laptop)
GPS RJ45 connector pin 7 --> DB9 connector pin 5 en mini-DIN pin 4 (ground)
GPS RJ45 connector pin 8 --> mini-DIN pin 3 (+5V)

Isoleer de solderingen, bij voorkeur met stukjes dunne krimpkous en schuif over het geheel een dikkere krimpkous.

Controleer de kabel op juiste bedrading met een universeelmeter of pieper, controleer ook of je nergens sluiting hebt.  Zet de SW5 jumper op het GPS support printje in de 5V stand, en sluit de kabel aan op de laptop met de ext. keyboard aansluiting en de serieele poort.

Je moet nu 5V meten op de SW5 jumper, en de rs232 converter moet ook + en - 9,5V maken.  Zie ook de test procedure.

Als dat allemaal het geval is kun je de GPS module op de support print steken (eerst de kabels verwijderen!) en moet je de serieele NMEA data uit het printje zien komen b.v. met hyperterm (4800bd 8n1).

Home