Inleiding

Over de werking van het GPS systeem is al veel geschreven, en daar wordt hier niet verder op in gegaan.  Voor meer achtergrond informatie over de werking van het GPS systeem zie de lijst met links elders op deze website.

Enige tijd geleden kon ik de beschikking krijgen over een aantal GPS ontvangst moduultjes.  Dit is het 'hart' van een GPS ontvanger. Op zo'n GPS module sluit je aan de ene kant een antenne aan, en aan de andere kant komt er een serieele datastroom uit waarin het ding aangeeft waar ie zich op Aarde bevindt, hoe snel ie zich verplaatst, welke satellieten hij ontvangt, wat de exacte (atoom)tijd is, en nog meer details.

Deze Rockwell Jupiter modules zijn ongebruikt, waren bedoeld voor een project voor boordcomputers van vrachtwagens en hadden ca 3 jaar op voorraad gelegen.  Ondanks deze leeftijd zijn het zeer potente GPS ontvangers en zijn ze erg interessant voor electronica enthousiasten, vanwege een aantal eigenschappen:

Enkele bijzonderheden van deze GPS modules:

Vanwege deze bijzonderheden is er een support kit ontworpen.  Deze kit bestaat uit een print met een set componenten. Deze support print heeft de volgende eigenschappen:

Het printje past in een kastje (125 * 74 * 27 mm) wat ook beschikbaar is.

De Rockwell Jupiter GPS ontvangst module die op deze print geplaatst kan worden is ook nog beschikbaar, maar alleen in combinatie met de support print.

Tenslotte is er ook nog een aktieve GPS antenne beschikbaar die op dit geheel aangesloten kan worden.

Begin